Ce faci când te îndrăgostești de cineva în mediul online, dar nu simte la fel?
* ilustrație de Cristian Roșiu, atelierul de ilustrație In a relationship 2017
„Ce faci când te îndrăgostești de cineva în mediul online, dar nu simte la fel?”
Întrebarea nu ne dă mai multe detalii, dar pare suficient de clară, nu? Atunci când persoana de care te-ai îndrăgostit în mediul online nu simte la fel, ai câteva variante, toate putând fi la fel de bine aplicate și pentru îndrăgosteala clasică, offline. Cele 4 situații de mai jos acoperă cam toate variantele posibile de iubire neîmpărtășită:
- Te-ai îndrăgostit de o persoană care nu este disponibilă, fizic și / sau emoțional
- Te-ai îndrăgostit de o persoană care nu are sentimente similare pentru tine
- Te-ai îndrăgostit de o persoană care pare că te place, dar e deja într-o relație de cuplu
- Ești în continuare îndrăgostit/-ă de o persoană de care te-ai despărțit deja
Care sunt semnele unei iubiri neîmpărtășite?
Chiar dacă poate lua multe forme, iubirea neîmpărtășită are câteva elemente comune. Și chiar le poți identifica din timp, dacă nu cumva mecanismele inconștiente de apărare ale psihicului tău te-au făcut să le ignori, deși stau chiar sub nasul tău. Când tu te gândești des și cu durere în suflet la o anumită persoană, iar relația sau interacțiunea cu persoana respectivă nu pare să meargă în direcția pe care ți-o dorești, s-ar putea să observi următoarele:
- Lipsă de interes și inițiativă din partea celeilalte persoane de a continua sau avansa interacțiunea – fie că nu pare prea entuziasmat/-ă de propunerile tale, fie că te trezești că mai invită și alți prieteni la „întâlnirea” voastră.
- Răspunde cu greu la mesaje, apeluri, invitații, chiar dacă telefonul e lipit tot timpul de mâna ei/lui. Sau răspunde ambiguu, fără să își ia vreun angajament și fără să dea vreo explicație
- Îți vine greu să accepți semnele de lipsă de interes – asta pentru că respingerea doare oricând. Uneori tinzi să te bazezi mai mult pe cât de des te atinge „din întâmplare” sau te îmbrățișează cealaltă persoană, pe cât de des te complimentează sau cât de frecvent îți cere părerea sau îți face destăinuiri. Din păcate, aceste semne transmit mesaje contradictorii uneori. Iar tu poți să le preferi și să le negi în continuare pe cele mai subtile, dar cu semnificație mai dureroasă. Te lupți practic cu acceptarea faptului că celălalt nu este interesat de o relație romantică cu tine.
- Îți vine să te apuci de toate hobby-urile persoanei respective. Ai putea să descoperi (deloc uimitor) că asta îți dă atâtea ocazii noi să te apropii de acea persoană, folosindu-te de toate informațiile pe care le ai, chiar și atunci când hobby-urile respective nu ar fi neapărat stilul tău sau nu presupun neapărat petrecerea unui anumit timp împreună
- Treci prin multe emoții neplăcute și dureroase, în cicluri care par să nu se mai termine. Emoțiile tale sunt clare, intense și oscilează de la entuziasm anxios și strategii de „cucerire”, până la dezamăgire, respingere, pierdere, rușine, furie, tristețe, și chiar disperare, în anumite situații percepute ca eșec sau greșeală.
- Te gândești întruna la persoana de care te-ai îndrăgostit. Ba chiar începi să faci niște lucruri mai dubioase și / sau proactive – depinde din ce unghi privești: îi verifici constant profilurile de social media ca să fii la curent și să cauți motive de interacțiune, îi scrii mesaje și scrisori în care îți declari dragostea, chiar dacă apoi le ștergi sau nu le trimiți niciodată, îți faci drum prin locuri pe unde știi că are treabă, ca să vă întâlniți „accidental”, aduci vorba foarte des de el/ea, în contexte dintre cele mai diverse și întâmplătoare.
Ce e de făcut?
Acum că ți-e mai clar cam ce semne s-ar putea să ignori când ești îndrăgostit/-ă și dragostea nu îți este împărtășită, ai putea să te inspiri din următoarele recomandări:
Vorbește despre ceea ce simți! Fie că alegi un prieten, un părinte sau un specialist, o conversație cu o altă persoană îți va oferi o altă perspectivă asupra semnalelor pe care le primești de la persoana de care te-ai îndrăgostit, oricât de confuze ar fi ele. Chiar dacă nu ajungi neapărat la o concluzie sau persoana cu care alegi să vorbești te forțează să confrunți un adevăr dureros sau să accepți o respingere, a vorbi despre emoțiile tale îți ia o piatră de pe inimă și îți alină cumva suferința.
Nu te bloca în suferință! Dacă respingerea este una clară și incontestabilă, dar tu încă îți dorești să păstrezi o relație de prietenie cu persoana în cauză, concentrează-te pe prietenie. Nu mai reveni asupra subiectului cu relația romantică. Nu e obligatoriu nici să rămâneți prieteni, ba chiar s-ar putea să simți tu nevoia de spațiu și timp ca să îți vindeci inima rănită.
Trăiește-ți emoțiile, oricare ar fi ele! Nu există nicio experiență de îndrăgostire, fie ea și neîmpărtășită, care să nu aibă și o parte frumoasă. Da, e mult mai ușor când ai, mai des și mai mult, sentimente plăcute. Dar și cele neplăcute sunt la fel de importante în balanța echilibrului tău psihic și a proceselor tale de maturizare. A le înțelege este, într-adevăr, primul pas în a-ți procesa trăirile emoționale. Dar trebuie să lucrezi și la acceptare, care e un pas separat. Acceptarea necesită renunțarea la judecățile de valoare și observarea stărilor emoționale ca elemente trecătoare, în permanentă schimbare. Ca să îți facilitezi acceptarea, poți recurge la journaling – în scris, video sau orice alte maniere artistice de auto-explorare și auto-exprimare.
Expune-te la experiențe noi, care să îți hrănească creierul constant cu informație. Dacă rămâi captiv/-ă în propria poveste tristă de dragoste neîmpărtășită și nu îți ocupi timpul cu alte activități, îți va fi mai greu să depășești sentimentele de dezamăgire.
Ghid de supraviețuire dacă suferi din dragoste neîmpărtășită
- Fă-ți timp mai mult pentru hobby-urile tale, prietenii tăi și alte activități care îți fac plăcere.
- Ai grijă de tine și de sănătatea ta prin mese regulate, activitate fizică și un program de somn regulat.
- Fii mai bun/-ă cu tine și oferă-ți bucurii mici și mărunte în fiecare zi, fie că alegi să te plimbi seara prin parc, să citești o carte bună sau să te uiți la un film captivant.
- Începe să te gândești la posibilitatea de a ieși din nou la întâlniri, pentru a găsi un partener care să fie la fel de disponibil și doritor ca tine. Nu trebuie să te grăbești, dar trebuie să știi că gândul ăsta poate să fie blocat chiar și o perioadă lungă, după o dezamăgire în dragoste.
- Găsește sensul sau potențialele beneficii ale experienței dureroase de respingere. Oricât ar fi de neplăcută o astfel de experiență, cu siguranță poți învăța multe lucruri din ea, pe care să le folosești în strategiile tale de coping din viitor.
- Întreabă-te ce vrei cu adevărat – ce nevoi ai și cum pot fi ele satisfăcute, în complexitatea lor. Cu siguranță exercițiul îți va fi de folos și pentru depășirea suferinței, dar și pentru o mai bună comunicare în relația viitoare.
- Dacă simți că ai nevoie de sprijin, nu te sfii să ceri ajutor de la prieteni, familie sau specialiști în sănătate mentală.