Cum să-mi dau seama ce variantă de back-up să aleg pentru facultate?

„Mă chinuie foarte tare ideea ca n-o să intru la facultatea pe care o vreau. Și asta nu ar fi neapărat o problemă, dacă aș avea un back-up măcar. Dar nu am. Sunt efectiv în ceață, pentru că mă gândesc că nu vreau să fac ceva ce nu-mi place, doar de dragul de a avea o diplomă. Varianta la care mă gândeam eu mă face să cred că n-aș avea șanse pentru că, în general, e nevoie de pregătire, chit că individuală, cu un profesor, chit că e în cadrul facultății. Nu prea îmi permit să fac lucrurile astea și pregătirea mea se bazează pe ce desenez și fac singură. 

Întrebarea mea e, de fapt: cum aș putea să-mi dau seama ce variantă de back-up să aleg pentru facultate?”

Ideea de back-up e o idee foarte bună și te susțin în a-ți căuta un plan B.

Există specialiști care te pot ajuta

O variantă care ar trebui să fie disponibilă prin sistemul de educație (adică prin consilierii școlari) este orientarea vocațională. Acesta este un proces de evaluare a profilului personalității și apoi de ghidare a elevilor către domenii profesionale despre care habar nu au, dar care le-ar putea face viața profesională mult mai plăcută, pentru simplul fapt că se potrivesc cu aptitudinile lor.

Întreabă și tu dirigintele/ diriginta clasei dacă liceul vostru beneficiază de un consilier școlar. Din punct de vedere legal, școala este obligată să asigure elevilor acces la astfel de servicii.

Și bineînțeles, există diferite variante de a obține ședințe de orientare vocațională contra cost, în ședințe fizice sau online. Dar poți începe să faci niște pași micuți și pe cont propriu.

Pornește de la profilul tău de personalitate

Recomandarea mea este să pornești de la acest test gratuit de personalitate și să îți citești cu maaare atenție profilul la final. Probabil vei recunoaște unele lucruri pe care ți le va spune testul despre tine, iar altele îți vor fi cumva străine. Cel mai bine ar fi să ceri niște consiliere de la un psiholog pe profilul respectiv, ca să obții niște interpretări mai clare.

Șmecheria pe care o face acest test este că generează la final un profil de personalitate. De fapt, te încadrează într-unul dintre cele 16 profile de personalitate denumite pornind de la niște meserii sau domenii mai largi de activitate umană. 

Ele sunt împărțite în 4 mari categorii, fiecare cu câte 4 profile, descrise mai pe larg aici:

  • Analiștii: Arhitect, Logic, Conducător, Polemist
  • Diplomații: Susținător, Mediator, Protagonist, Activist
  • Santinelele: Logistician, Apărător, Director, Consul
  • Exploratorii: Virtuos, Aventurier, Antreprenor, Animator

Bonus: fiecare profil indică și anumite meserii preferate de oamenii cu o astfel de personalitate.

Alte surse de inspirație

Pe scurt, acesta ar fi punctul de pornire pentru un plan B, din punct de vedere tehnico-științific. În paralel, ai mai putea încerca și abordări mai umaniste:

🌟 „Mini-interviuri” cu oameni din diverse domenii  

Fă pe jurnalistul și programează-ți 5-6 discuții de 30 min cu oameni din diverse domenii de activitate care ți se par interesante. Nu-ți fie frică să le scrii, chiar dacă nu îi cunoști, pe Facebook, Instagram sau mail.

Oamenii aleși de tine se vor simți bine să știe că-ți sunt surse de inspirație și că domeniul de care sunt ei pasionați i-ar putea interesa și pe alții. Fie că îi cunoști deja, fie că nu, îți garantez că vei găsi oameni disponibili pentru a-ți răspunde la câteva întrebări legate de munca lor și vor încerca să te ajute cum pot ei mai bine.

Pregătește-ți întrebările în avans pentru fiecare dintre ei. Dă-ți voie să explorezi experiența lor directă și prin întrebări de clarificare. Ei s-ar putea să creadă că se fac înțeleși și să se înșele. Dar tu ești acolo ca să înțelegi și să îți faci o imagine de ansamblu clară, așa că nu te sfii să le ceri detalii și clarificări!

🌟 Documentare pe internet

Caută platforme online unde poți găsi informații despre oameni care fac lucruri interesante și valoroase pentru societate. A-ți găsi un mentor sau o misiune pentru următorii tăi ani de dezvoltare poate să fie secretul pentru planul B. De ce? Pentru că el trebuie să corespundă valorilor tale ca să te facă să te simți safe.

Poți începe să cauți modele și mentori pe platforma viitorulromâniei.ro, unde vei găsi o mulțime de interviuri cu oameni din toate domeniile – de la sport la psihologie și de la artiști la activiști. Sau site-ul culturaladuba.ro sau viitorulromâniei.ro, pline și ele de tot felul de povești, interviuri și inspirație cu carul.

Sigur ai în minte și tu anumite persoane publice de care îți place deja și despre care ai putea afla mai multe: cum au început, cine le-a fost lor mentor, ce pasiuni au în paralel etc. Poate vor fi inspirația ta pentru planul B.

La final, nu uita să te ții bine de pasiunea ta

Ține minte, totuși, că planul B nu trebuie să acapareze mai multă atenție decât planul A. Stabilește-ți ce anume reprezintă planul A și ce reprezintă planul B. Apoi, asigură-te că ele corespund nevoilor și dorințelor tale, dar și aptitudinilor pe care știi deja că le ai și ai vrea să le dezvolți. 

Și gândește-te și la varianta în care un singur plan e suficient. Cine știe, ar putea fi adevărată pentru tine!