Vreau să mă vaccinez și părinții mei nu mă lasă pentru că nu au încredere […]. Cum ar trebui să abordez problema?
Întrebare:
„Vreau să mă vaccinez și părinții mei nu mă lasă pentru că nu au încredere + citesc toate știrile din mediul online, e imposibil să ai o discuție cu ei. Mă simt lăsată pe dinafară când prietenii mei ies într-un local sau locuri unde necesită certificat verde. Cum ar trebui să abordez problema?”
adolescentă anonimă
Bună!
Din păcate, nu ești singura adolescentă care se confruntă cu situația aceasta. Tocmai din acest motiv, In a Relationship a publicat un ghid pas cu pas pentru conversații mai sănătoase despre vaccinare. Analizează cele 10 recomandări cu o privire critică și încearcă să înțelegi de ce este relevantă fiecare dintre ele, prin ce mecanism poate să te ajute sau să te încurce.
O abordare strategică
Apoi, fă-ți o listă cu propriile argumente, pentru fiecare dintre cele 10 recomandări, ca să le adaptezi cât mai bine pe situația în care ești tu. Gândește-te cum poți crea tu contextul pentru o discuție care să nu semene cu toate certurile de până acum.
Cel mai bine ar fi să fii tu însăți într-un moment calm, să te simți în siguranță pe cât posibil, ca să ai cele mai bune șanse de a nu te pierde cu firea. Fii pregătită cu argumente și link-uri care să-ți susțină ideile și nu pleca de la premisa că poți rezolva totul într-o singură discuție decisivă. E recomandat să începi cu pași mici, dar hotărâți și bine gândiți, care să vă aducă mai aproape unii de ceilalți, nu să vă propulseze în tabere opuse.
Caută calea de mijloc
Din mesajul tău, pare că și tu, și părinții tăi, aveți motive întemeiate să fiți nemulțumiți, dar și să vă temeți. Știrile nu sunt îmbucurătoare și le cauzează tuturor oamenilor o mulțime de anxietăți, care se adaugă la probleme și dificultățile din viața personală și profesională. E greu și ca adolescent în pandemie, dar și ca părinte e dificil.
Adu-ți aminte că voi toți vă doriți același lucru: să vă fie bine, doar că s-ar putea ca pe alocuri ideile voastre de bine să arate diferit. Nu-i nimic, întotdeauna este loc de negociere, mai ales dacă oamenii sunt deschiși, empatici și toleranți. Ghidul de conversație te poate ajuta să găsești calea de a-i face pe părinții tăi să înțeleagă că e important să te asculte și să țină cont și de nevoile pe care tu le exprimi.
Pe de altă parte, s-ar putea ca ei să fie prea stresați și încărcați ca să-și dea seama cât de importantă e socializarea și integrarea în grup la vârsta adolescenței. Dacă le explici mai serios și vii cu niște dovezi în sprijinul acestei idei, probabil că părinții tăi vor fi mai ușor de convins să nu-ți ignore dreptul de a petrece timpul alături de prietenii tăi.
Orice pas înainte e un mic succes
Chiar dacă nu reușești să-i convingi deocamdată să-ți permită să te vaccinezi, poate vor fi mai deschiși să te ajute altfel. Ai putea să le propui să participi la întâlniri cu prietenii în condiții de siguranță: acasă la cineva din grup, număr redus de persoane, testare rapide înainte de întâlnire etc.
Cel mai important însă este ca tu să reușești să exprimi lucrurile pe care simți că nu ai cum să le discuți cu părinții tăi. Acestea sunt sursa suferinței tale, ceea ce te face să te simți lăsată pe dinafară – și din relațiile cu ai tăi, și din cele cu prietenii. Vorbește cu oamenii în care ai încredere, organizează-ți ideile și fă-ți curaj să te deschizi și în fața părinților tăi.
O invitație la dezbatere
O idee ar fi să începi prin a le arăta campania „PĂI, ȘI EU?” și a-i provoca la o discuție despre cât de potrivită sau utilă li se pare. Le poți trimite și acest articol cu explicații psihologice și recomandări pentru părinți, ca material de dezbatere. S-ar putea ca rezultatele să te surprindă plăcut. Succes!