Ce pot face dacă părinții mei cred că sunt prea mic pentru a mă vaccina?

Întrebare:

„Ce pot face dacă părinții mei cred că sunt prea mic pentru a mă vaccina? Am 13 ani și părinții mei nu sunt de acord, spun „Ești prea mic pentru așa ceva, peste câțiva ani poate.” , deși ei sunt vaccinați cu toate 3 dozele. Vreau să precizez faptul că ei nu sunt împotriva vaccinului.”

adolescent anonim

Salut! 

Într-adevăr, pare o situație destul de confuză, așa că îți mulțumesc pentru întrebare și pentru încredere.

Ceea ce povestești ar putea fi se poate explica în multe feluri, deși mulți adolescenți se confruntă cu astfel de situații. Uite trei variante la care mă gândesc eu, luând în considerare că din mesajul tău lipsesc o mulțime de detalii care ar putea fi relevante. Spoiler alert: toate variantele mele au în comun faptul că părinții tăi încearcă să te protejeze. 

3 posibile explicații
  • O combinație nefastă a efectului pe care îl au știrile senzaționaliste și frânturile de informație științifică. Pe internet au circulat o mulțime de informații – unele serioase și din surse validate, altele exagerate, false sau scoase din context – cu privire la efectele secundare. Riscul de apariție al pericarditei / miocarditei la bărbații tineri (inclusiv adolescenți) după vaccinare este unul dintre cele mai discutate efecte secundare la nivel internațional. Poate că părinții tăi amână vaccinarea ta pentru că se tem să ia o decizie pe care ar putea-o regreta, mai ales dacă ai mai avut în trecut și alte probleme de sănătate sau, mai specific, afecțiuni cardiace.
  • O urmare a unor experiențe personale negative, care le-au scăzut încrederea în autorități, în sistemul de sănătate și în media. Faptul că părinții tăi sunt vaccinați cu toate cele 3 doze indică un nivel ridicat de asumare și responsabilizare personală cu privire la măsurile de prevenție a răspândirii Covid-19. Totuși, ei sunt responsabili de întreținerea familiei și asigurarea accesului la resurse, adică certificatul verde îi scutește și de niște bătăi de cap ce ar putea fi cauzate de restricții. S-ar putea să fi acceptat să se vaccineze ca să-și facă viața mai ușoară, chiar dacă încă au unele temeri apropo de efectele secundare. Dacă pe tine te pot scoate de pe lista aceea de îngrijorări amânând momentul vaccinării, probabil că sunt destul de reticenți la ideea de a te vaccina. 
  • Personalitatea ta ar putea fi și ea printre motivele care-i împiedică pe părinții tăi să accepte să te vaccinezi. Dacă ești un adolescent extrovertit, energic și încăpățânat, care nu are stare, vrea multă libertate și se opune atunci când regulile i se par absurde, s-ar putea ca amânarea vaccinării tale să-i ajute pe părinții tăi să te „controleze” un pic mai bine în situația aceasta ingrată a pandemiei. Pe de altă parte, și dacă ai fi un adolescent retras și introvertit, cu preocupări și activități mai mult indoor, s-ar putea să creadă că certificatul verde oricum nu îți trebuie așa mult și că nu are sens să te expună și la riscul efectelor secundare. 
3 sugestii

Mă îndoiesc că părinții tăi au vreo intenție negativă atunci când preferă să aștepte, chiar dacă ei știu și ei că te supără decizia lor. Așa că nu le lua nici tu precauția și grija în nume de rău. Dacă vrei să mai încerci să-i convingi, totuși, îți recomand câțiva pași:

  1. Trimite-le unul dintre spoturile campaniei PĂI, ȘI EU? și provoacă-i la o discuție pe teren neutru, despre drepturile și responsabilitățile tinerilor & părinților și dilemele etice, medicale și psihologice apropo de vaccinare. Dacă îi știi oameni deschiși, poți încerca să discuți cu ei despre riscul de a deveni abuziv în încercarea de a proteja o persoană pe care o iubești. Iar pentru asta recomand și o tură rapidă prin dicționarul de relații, ca să ai mai multe șanse să eviți degenerarea discuției într-un conflict.
  2. Citește și trimite-le și lor „Ce știm despre vaccinarea copiilor și adolescenților”, un material jurnalistic serios, cu multe link-uri către studii și cercetări pe tema asta. S-ar putea să vă ajute pe toți să înțelegeți mai bine care sunt riscurile reale ale vaccinării și cât sunt ele de mari, probabilistic vorbind, în raport cu beneficiile. Tot ca lectură specială pentru părinți, recomad ultimele trei articole din Rubrica In a Relationship din Libertatea: recomandări pentru părinți, testimoniale de la tineri și ghidul de conversație lansat în cadrul campaniei PĂI, ȘI EU?.
  3. Studiază ghidul de conversație cu 10 recomandări pentru o discuție sănătoasă despre vaccinare. Chiar dacă cele trei variante de mai sus nu reflectă neapărat realitatea din familia voastră, ele s-ar putea să te ajute să pui întrebări ceva mai eficiente când încerci să afli de ce părinții tăi amână vaccinarea ta. Folosește recomandările din ghidul de conversație ca să te apropii de ei altfel decât până acum: nu din poziția de a le cere ceva, ci din poziția de curiozitate. Încearcă întâi să le înțelegi poziția și abia apoi vei putea să construiești o argumentație mai convingătoare. 

Sper ca sugestiile mele să te ajute și să te inspire. Și chiar dacă eforturile tale nu-i vor convinge pe părinții tăi să fie de acord cu vaccinarea, s-ar putea totuși să vă aducă mai multă înțelegere reciprocă și mai multă empatie, ceea ce nu strică niciodată într-o familie. 

Nu uita că toți suntem într-o situație fără precedent și foarte imprevizibilă, iar responsabilitatea lor cea mai importantă ca părinți este să te protejeze și să te sprijine pe tine. Ajută-i și tu să te înțeleagă mai bine, fii deschis și onest în comunicarea cu ei, iar asta s-ar putea să-i convingă mai curând decât orice studiu științific. Presupun că motivele pentru care tu vrei să te vaccinezi țin de nevoia de libertate, nevoia de socializare sau cea de a simți că ai o contribuție în lupta împotriva pandemiei. Cu siguranță că și ei vor empatiza cu astfel de nevoi și vor fi mai înclinați să te asculte cu atenție, dacă îi abordezi cu calm și cu respect.