Mindcraft Stories: Cyberbullying, printre primele lucruri cu care se confruntă tinerii ce încep explorarea internetului

Hărțuirea cibernetică sau cyberbullyingul este un fenomen din ce în ce mai întâlnit în rândul tinerilor, cei care se și expun cel mai des pe Internet. Consecințele pot fi devastatoare pentru sănătatea mentală și emoțională a victimelor.

de Ana-Gabriela Micu 

***imagine generată de inteligența artificială

Citeşte întregul articol pe Mindcraft Stories: Cyberbullying, printre primele lucruri cu care se confruntă tinerii ce încep explorarea internetului

Nu mai e o surpriză pentru nimeni că rețelele sociale reprezintă principala formă de divertisment și întâiul mijloc de comunicare al Generației Z, adică a tinerilor născuți la finalul anilor 1990 și în primul deceniu al noului mileniu, care practic nu au cunoscut un internet fără Facebook, Instagram și chiar TikTok. 

Cu alte cuvinte, internetul face parte din normalitatea lor. Tinerii nu își petrec timpul pe aceste platforme doar să se exprime creativ și să socializeze, ci și pentru a-și trăi o parte a vieții personale. Rețelele sociale devin o vitrină a personalității lor, expusă unui public larg, din toate colțurile lumii. Schimbul informațiilor, al emoțiilor și formarea unei identități online este o rutină care contribuie la dezvoltarea lor.

Totuși, mulți specialiști sunt de părere că social media poate avea și un impact negativ asupra tinerilor, mai ales că mediul online facilitează și fenomene negative precum hărțuirea, stalking-ul, adică urmărirea excesivă a unei persoane, doxingul, adică publicarea de informații private pe internet, fără consimțământ, și mai multe forme de bullying, ușurate adesea de anonimatul din mediul online. Persoanele care hărțuiesc își pot ascunde cu ușurință imaginea în spatele unor conturi false și pot să dedice resurse aparent nelimitate de timp unei victime. 

În acest context, un studiu realizat de Societatea Regală pentru Sănătate Publică (RSPH) din Marea Britanie, arată că 69% dintre tinerii cu vârste cuprinse între 14 și 24 de ani  admit că au avut comportamente abuzive online, iar aproximativ 15% recunosc că au comis o formă de cyberbullying. Studiul RSPH mai arată și că nu doar cyberbullyingul e o problemă. 70% dintre tineri spun că s-au simțit conștienți de aspectul lor fizic după ce au văzut fotografii perfecte pe platformele de socializare.

Date furnizate de Centrul Național de Statistică a Educației, arată că fetele sunt mai predispuse să fie victime ale hărțuirii cibernetice decât băieții. Iar tinerii care devin victime ale hărțuirii cibernetice în timpul școlii au o probabilitate crescută de a lua în considerare sinuciderea, în comparație cu cei care nu au fost expuși la astfel de comportamente dăunătoare online.

Am vorbit cu două adolescente care au experimentat diferite forme de cyberbullying încă de când au început să fie active în mediul online. Ele au vrut să profite de oportunitatea oferită de social media pentru a-și face văzute creațiile, fie scrise, fie fotografice, însă s-au lovit aproape imediat de atitudini inhibitoare, precum critici dure și reacții pe care le descriu ca „neplăcute”. Prin urmare, celor două tinere le-a fost teamă să se mai exprime la fel de liber pe internet. 

„Nu mai voiam să merg la școală, mi se părea că toată lumea râde de mine”

Una dintre victimele cyberbullyingului este Valentina, în vârstă de 20 ani, care s-a confruntat cu numeroase situații în care s-a simțit atacată pe rețelele sociale. A fost ținta multor comentarii răutăcioase pe diverse platforme de socializare unde a ales să se expună, ca mulți alți tineri. 

Situația care a marcat-o cel mai tare s-a întâmplat când era în școala generală, după ce părinții săi i-au cumpărat primul telefon mobil. A mers la școală și a rugat-o pe prietena sa de pe atunci să-i facă o poză pe care a și postat-o pe Instagram. Pe fundal, însă, se vedeau „foarte multe gunoaie, era și urât afară și plouase, era noroi”. Pe atunci avea contul privat, pentru că nu o lăsau părinții să-l facă public, dar, chiar și așa, o oră mai târziu, poza apărea pe un cont de Instagram numit Junimea, iar oamenii o ironizau în comentarii. 

„Postarea era ceva de genul: «atunci când îți cheltuiești toți banii pe telefon și ajungi să stai într-o ghenă»”, spune Valentina. „Am plâns tare și nu mai voiam să mă duc la școală, mi se părea că toată lumea râdea de mine.” A urmat apoi un val de reacții și mesaje negative, dar au apărut și cereri de prietenie „Îmi dădeau oameni follow, îmi dădeau mesaje. Ajunseseră, nu știu cum, să îmi dea mesaje pe numărul de telefon oameni pe care nu-i aveam în contacte”, mai spune ea.

În cele din urmă, Valentina a rezolvat această situație cu ajutorul mamei sale, care a rugat proprietarul respectivului cont să șteargă postarea, deoarece postase un minor fără acordul familiei, 

,,Aia a fost cea mai nașpa chestie pentru mine, pentru că eram și foarte mică”, spune Valentina.

Întâmplarea arată cât de repede sunt expuși minorii care sunt activi în mediul online la astfel de comportamente negative și cu câtă ușurință pot să le devină victime. Este extrem de îngrijorător că primul lor contact cu internetul și social media se poate transforma într-o lecție dură pentru ei.

Comentariile de ură, frustrări aruncate asupra celorlalți

De la primul contact cu jungla mediului online, Valentina a mai trecut prin câteva situații similare. Au fost momente în care, după ce a postat clipuri pe TikTok sau poze pe Instagram, a fost hărțuită, însă de data aceasta a trecut mai ușor peste acestea, pentru că acum este mai matură și știe că nu trebuie să ia personal orice comentariu. 

„Pe măsură ce crești, realizezi că nu trebuie să te mai lași afectat”, spune ea. „Trebuie să înveți cum să combați chestia asta. La un moment dat, nici măcar nu mai simți nevoia să le dai block, știi doar că sunt frustrările lor, pe care le dau spre tine”. 

Atunci când intră pe TikTok, Valentina vede la fiecare videoclip cel puțin patru comentarii de hate, iar această situație o îngrijorează. „E horror, pentru că oamenii nu știu să-și vadă de treaba lor și aruncă cu noroi și cu lucruri urâte în alți oameni, pe care nu-i cunosc, care nu au nici o vină pentru frustrările lor”.

Continuarea pe Mindcraft Stories: Cyberbullying, printre primele lucruri cu care se confruntă tinerii ce încep explorarea internetului