Ce facem noi aici?

In a Relationship mută discuțiile despre emoții și relații în lumea artelor, prin noul podcast In a Relationship with #ARTS, construit împreună cu tineri din toată țara. În epoca de expansiune a videoclipurilor scurte, a influencerilor și a algoritmilor, In a Relationship militează pentru profunzime și pentru atenție la detaliile care chiar fac diferența.

Podcastul In a Relationship with #ARTS este un spațiu virtual de întâlnire cu emoțiile, valorile și mentalitatea prezentului, așa cum sunt ele reprezentate de unii dintre cei mai iubiți artiști autohtoni, dar și de reprezentanți ai Generației Z din toată țara.

Cu toții ne dorim modele sănătoase și echilibrate, așa că le vom analiza împreună în cele 7 episoade ale podcastului, alături de psih. Silvia Ciubotaru, coordonatoarea proiectului In a Relationship, și invitații săi, artiști și tineri pasionați de arte. Fiecare dintre ei are o relație complexă cu formele de exprimare și explorare artistică, iar poveștile și perspectivele lor te vor inspira, îți vor oferi răspunsuri și întrebări noi și, nu în ultimul rând, te vor ajuta să-ți explorezi propriile înclinații artistice și să devii un consumator de artă mai conștient și mai responsabil.

Mai mult decât orice altă parte din lumea înconjurătoare, lumea artelor e plină de oameni neconvenționali, cu interese diverse și valori uneori avangardiste, alteori surprinzător de tradiționale. Mesajele pe care artiștii le promovează prin creațiile lor ajung la public și creează adevărate mișcări sociale: preferințe și convingeri adoptate de generații întregi de oameni, care dau forma prezentului pestriț în care trăim cu toții.

Adesea însă, limitele dintre OK & NOT OK sunt confuze și difuze. Valorile și convingerile noastre se schimbă, tendințele se modifică de la an la an, iar conținutul pe care îl consumăm și la care suntem cu toții expuși este din ce în ce mai divers.

Creațiile artistice ajung să influențeze deciziile noastre de viață, fără ca noi să le putem identifica sursa sau să fim siguri de validitatea modelelor pe care le promovează. Credem în normalitate, dar e din ce în ce mai dificil să facem diferența între ce e bine și ce e rău, ce e la modă și ce s-a învechit, ce e sănătos și ce e nociv.

Prin cele 7 episoade ale podcastului In a Relationship with #ARTS deschidem o nouă dimensiune a înțelegerii și experimentării cu arta, formele de creație & explorare a realității și educația pe care o primim, indirect, prin consumul de artă. Hai cu noi în această călătorie!

Dă play și explorează-ți relația cu artele alături de invitații podcastului:

EP 1 #FOTOGRAFIE

Adrian Bulboacă și Teodora Modan

În lumea fotografiei, tehnologia ultimilor 20 de ani a schimbat major regulile jocului, cu salturi uriașe de la an la an. Adrian și Teodora vin din generații nu foarte îndepărtate, dar și-au trăit extrem de diferit relația cu fotografia. Discuția cu ei trece prin curiozitatea și nevoile de explorare ale copilăriei, importanța fotografiei în relația cu familia și celebrarea momentelor importante din viață, dar și prin controversele potențialului uriaș de fake în epoca selfie-urilor și a identităților virtuale.

Ascultă si pe

EP 2 #DANS

Andrea Gavriliu și Ana Călinescu

Dansul leagă oameni de toate vârstele și din toate categoriile sociale - iar în episodul despre dans, o coregrafă și o tânără arhitectă povestesc despre importanța mișcării libere, a confortului în propria piele și a libertății de a te mișca, chiar dacă uneori asta înseamnă să-ți asumi că ești privit, poate chiar și judecat de ceilalți. Andrea și Ana ne invită în intimitatea relației lor personale cu mișcarea și cu propriul corp, despre experiențele și persoanele care le-au modelat - o discuție care va inspira și alți oameni să-și dea voie se miște liber, în propriul lor ritm.

Ascultă si pe

EP 3 #LITERATURĂ

Laura Ionescu și Ioana Stănișor

O întâlnire între o profesoară de comunicare și o fostă studentă, în care îți dai seama cam cât de mult poate să conteze să ai profesori pe care să-i admiri și care să te încurajeze să fii cea mai bună versiune a ta. Laura și Oana ne povestesc, printre altele, despre începutul relației lor cu cititul și scrisul, despre nevoia de a citi și scriitoare, nu doar scriitori și felul în care se poate trăi din scris în epoca internetului și a clipurilor virale.

Ascultă si pe

EP 4 #FILM

Vlad Brumaru și Miruna Diaconu

Cinematografia este, probabil, cea mai efervescentă dintre toate formele moderne de exprimare și explorare artistică. În acest episod, alături de Vlad și Miruna, povestim despre diferența dintre film de artă și film comercial, despre rolul educației și al mentorilor care să le formeze tinerilor obiceiurile de consum și despre industria cinematografică din România. Bineînțeles, trecem și printr-o listă de filme românești must see, căci multe dintre ele sunt cunoscute și apreciate mai degrabă peste granițe decât acasă.

Ascultă si pe

EP 5 #TEATRU

Adrian Nicolae și Mara Surugiu

Teatrul este emoție. Te transpune în povești care nu au mereu un final fericit, dar care te determină să te gândești mai mult la rolul tău în lume. Te provoacă să-ți părăsești zona de confort. Te invită la dialog. Adrian și Mara discută despre tot ce reprezintă teatrul, dar și despre optimism, despre schimbarea de dinamică din școli și rolul tehnologiei, despre rolul profesorilor și plăcerea pe care ți-o dăruiește curiozitatea. Printre altele, ating subiecte precum rolul vindecător al pieselor de teatru, dar și potențialul lor traumatic însoțit de disponibilitatea (sau indisponibilitatea) adulților de a discuta pe marginea subiectelor sensibile.

Ascultă si pe

EP 6 #ARTE GRAFICE

Nicu Mihai și Helga Czégényi

Artele grafice au evoluat odată cu tehnologia. Am început să desenăm pe linoleum, hârtie sau pereți și am ajuns la expresia digitală, pe tabletă. Nicu și Helga vorbesc în acest episod despre artă, inspirație, cum conservăm ceea ce creăm în timp. Găsesc răspunsuri și pentru alte întrebări. Ce faci cu sugestiile celorlalți cu privire la arta ta? Este reproducerea artă? Desen tradițional sau digital? Ce faci cu nevoia de validare? Cum desenezi o varză? O discuție sinceră, cu mult umor - care este, probabil, cel mai sănătos mod de a ne raporta la viață, nu doar la artă.

Ascultă si pe

EP 7 #MUZICĂ

Andrei Cojocaru și Șerban Suciu

Muzica ne unește și ne reflectă per ansamblu, ca societate. În acest episod din podcastul În a relationship with #ARTS, Cojo și Șerban Suciu (alături de Silvia Ciubotaru) discută despre muzică și tot ce înseamnă ea. Cum încep poveștile de iubire atunci când muzica e subiectul, ce legătură are libertatea cu muzica, ce spun piesele pe care le ascultăm despre noi și cum poți să rămâi autentic ca artist atunci când faci trecerea din spațiul privat în cel public - doar câteva dintre întrebările care își găsesc răspunsul astăzi.

Ascultă si pe

De 8 ani, contribuim activ la educația tinerilor din România cu privire la sănătatea relațională și prevenția abuzurilor, prin ateliere, conferințe, întâlniri cu sens online și offline - și un întreg site plin de resurse, răspunsuri și informații. Răsfoiește-l și tu!