INVESTIGAȚIE LIBERTATEA: Cunoscut activist vegan din București, acuzat că a abuzat sexual fete între 10 și 19 ani

„O investigație Libertatea arată cum, în decursul a cel puțin 16 ani, Alexandru Marcu, proprietarul unei afaceri cu bijuterii făcute manual și al unui restaurant vegan din București, a angajat la negru și a abuzat sexual minore vulnerabile, conform mărturiilor a șase victime și ale altor martori. Acesta și-a construit un business unde lucrau predominant adolescente, fără carte de muncă. Pe o parte dintre angajatele minore le-a convins să întrețină relații sexuale sau chiar să se mute cu el, au povestit mai multe tinere. Fetele proveneau din medii defavorizate, cu părinți absenți.

Citeşte întreaga ştire: INVESTIGAȚIE. Cunoscut activist vegan din București, acuzat că a abuzat sexual fete între 10 și 19 ani. Dezvăluirile a șase victime: „Criteriile lui: să fie virgine, tinere, inocente”

O investigație de Diana Meseșan și Medeea Stan, cu ilustrații de Roma Gavrilă (ilustrație preluată de pe site-ul Libertatea)

Invitație la reflecție

În urmă cu 6 ani, In a Relationship și-a luat angajamentul de a studia abuzurile din relațiile de cuplu ale tinerilor din România și de a contribui activ la dezvoltarea resurselor educaționale cu privire la abuzurile ce pot avea loc în intimitatea relațiilor romantice. Ne-am propus atunci să contribuim la combaterea fenomenului violenței domestice. Să încercăm astfel să prevenim suferința victimelor sau cel puțin unele dintre acele decizii personale ce pot atrage după sine relații toxice, traumatizante atât pentru cei implicați direct, dar și pentru oamenii din jurul lor. 

Ne-am propus să-i ajutăm pe tineri să fie mai informați, ca să poată lua decizii mai bune pentru ei înșiși. Știm cu toții că informația = putere. La început de 2023, putem observa în societatea noastră unele dintre acele schimbări pe care ni le doream când a apărut proiectul In a Relationship.

Astăzi, o investigație jurnalistică cu detalii cutremurătoare pare să fie dovada cea mai recentă a acestor schimbări care se petrec atât de încet, încât uneori nici nu le mai putem urmări. Ele sunt însă rezultatul muncii multor oameni – indivizi și organizații care aspiră la o lume cu mai puțină violență și mai puțină suferință. 

Aceste schimbări sunt posibile la nivel de societate doar prin puterea educației, prin acea forță pe care generează cunoașterea, accesul la informație actualizată despre ce e OK și ce e NOT OK, ce e legal sau sănătos sau benefic și ceea ce este ilegal, nesănătos sau toxic. 

Schimbări sistemice mici, dar vizibile

Când știi că dreptatea este de partea ta, când ești educat să poți discrimina clar între bine și rău, acceptabil și inacceptabil, secretizarea abuzurilor la care ai fost supus nu mai reprezintă calea mai sigură, mai confortabilă sau mai ușoară.

Prin educație, victimele abuzurilor dobândesc putere în raport cu abuzatorii lor, iar această putere aduce după sine speranța că vindecarea acelei suferințe este cumva posibilă printr-un act de justiție. 

Expunerea agresorului și tragerea la răspundere a acestuia reprezintă, pentru victime și pentru întreaga societate, reducerea șanselor ca acel agresor (sau alții) să repete acele comportamentele abuzive și să facă alte victime. Într-o societate modernă, tragerea la răspundere este atribuția și responsabilitatea autorităților publice. Ba mai mult decât atât, chiar și acuzații beneficiază de prezumția de nevinovăție, până când autoritățile statului reușesc să facă lumină asupra evenimentelor și să facă dreptate. 

În prezent, din ce în ce mai multe victime ale abuzurilor din sfera violenței sexuale aleg să vorbească public despre traumele lor din trecut. Considerăm că acest lucru este o dovadă a faptului că societatea noastră este mai pregătită să recunoască problemele sistemice cu care se confruntă, dar și mai pregătită să preîntâmpine perpetuarea unei culturi a violenței și a abuzurilor. 

Recunoștință și încurajări

Suntem alături de victimele care au ales să-și spună povestea și să caute în sistemul de justiție dreptatea, cu toate că asta presupune revizitarea unora dintre momentele grele, dureroase sau umilitoare din trecutul lor. Curajul lor dă curaj și altora, dar cel mai important este să ne dea tuturor o lecție despre cum e, de fapt, realitatea din afara bulei noastre. 

De asemenea, le suntem recunoscători jurnalistelor Diana Meseșan și Medeea Stan, a căror investigație, alături de ilustrațiile semnate de Roma Gavrilă, a reușit să expună această poveste cutremurătoare cu respect pentru suferința victimelor, cu profesionalism și empatie pentru un public poate insuficient pregătit pentru astfel de știri. 

Avertizarea cu care investigația debutează „Atenție, acest material conține cuvinte ofensatoare și descrieri de scene de abuz sexual și psihologic.” este un element încă rar în presa din România, dar care demonstrează o înțelegere mai profundă a felului în care oamenii sunt afectați de informațiile pe care urmează să le afle sau de reacțiile emoționale puternice pe care materialul jurnalistic le poate declanșa. 

O altă avertizare este însă imperativă:

SĂ NU NE GRĂBIM SĂ REACȚIONĂM SUB EFECTUL EMOȚIILOR DE MOMENT! 

Atât victimele care au expus povestea abuzurilor, cât și toate celelalte persoane implicate în investigație, au dreptul la respectarea spațiului privat și la protecție. Transformându-ne la rândul nostru în agresori – fie și doar prin cuvinte jignitoare adresate în mediul virtual acuzaților sau victimelor sau autorităților, în general sau a veganilor, pur și simplu – nu facem decât să perpetuăm cultura violenței. 

Urmează să aflăm și mai multe detalii din mărturiile victimelor și ale martorilor care au fost de acord să vorbească cu Libertatea, așa că recomandăm să ne înarmăm cu calm și răbdare și să căutăm cu toții forme mai puțin distructive de a ne manifesta furia, neîncrederea, frica, rușinea, dezacordul sau orice alte sentimente se vor învălmăși în sufletele noastre.