Reportaj RECORDER: „Toate sunteți ale mele!” Arhidiaconul și elevele de la Seminar

Colega noastră Silvia Ciubotaru (Guță), psihologă și coordonatoarea proiectului In a Relationship, a fost invitată de echipa Recorder să contribuie la realizarea unui reportaj care scoate în evidență multiple forme de abuz în relația dintre un profesor și elevele cărora le era diriginte într-un seminar teologic din România. 

Proiectul In a Relationship a fost înființat la Fundația Friends For Friends în 2016, cu intenția de a studia violența din relațiile adolescenților pentru a contribui activ la prevenția fenomenului de violență domestică. Întrebările care cereau răspunsuri erau simple și clare: Cum ajung tinerii români să fie violenți în relațiile de cuplu? Ce anume îi determină să devină agresivi cu cei pe care îi iubesc? Cât de normalizată este violența de cuplu în societatea noastră? Și ce forme ia această violență?

În cei aproape 8 ani de activitate, In a Relationship s-a dezvoltat constant și a făcut un viraj important către o misiune de educație împotriva abuzurilor de orice fel – un viraj inspirat de nevoia de informare pe care In a Relationship a identificat-o în interacțiunile cu adolescenții din România. 

Ca să ne putem proteja de violență și abuzuri – fie în calitate de potențială victimă, fie în calitate de potențial agresor – avem nevoie de informație clară, de modele pozitive și de legi actualizate.

Formele noi ale comportamentelor abuzive, așa cum sunt abuzurile din mediul online de exemplu, trebuie să fie reflectate și în legislație, astfel încât autoritățile statului să poată interveni și victimele să fie protejate, iar agresorii să fie trași la răspundere și, bineînțeles, educați pentru a nu recidiva.

Astăzi, concepte precum grooming, gaslighting, stalking sau victim blaming nu mai sunt doar niște noțiuni neclare, împrumutate din filmele de la Hollywood sau neologisme accesibile doar unor categorii sociale restrânse. Ele sunt comportamente ușor de recunoscut pentru din ce în ce mai mulți oameni: comportamente cu caracter abuziv, adică forme de manifestare ale violenței din relațiile interumane. O parte din ele au fost traduse în limba română, însă unele sunt cunoscute încă sub denumirea originală în limba engleză – așa cum este și cazul abuzului de putere cu componentă sexuală manifestă sau latentă numit „grooming”. 

Acest tip de abuz reiese și din investigația jurnaliștilor de la Recorder, pe baza dovezilor prezentate de o adolescentă care le-a cerut ajutorul. Și nu este singurul tip de abuz prezentat pe parcursul reportajului.

Suntem alături de Cătălina – oricare ar fi numele real din spatele acestui pseudonim cu rol de protejare a identității victimei adolescente. Îi mulțumim pentru gestul său de curaj și o felicităm pentru determinarea de a contribui activ la întreruperea acestui ciclu de abuz în fața căruia alte persoane au ales să închidă ochii. 

Echipa FFFF & In a Relationship