Frica de a socializa, pe timp de pandemie

Cum fac să scap de frica de a socializa din nou?

Frica este reacția naturală a creierului tău atunci când se confruntă cu situații complicate, pe care nu poate să le controleze sau, cel puțin, să le înțeleagă. Spre exemplu, dacă nu ai avea frica de a socializa, ai fi într-un pericol mult mai mare revenind la școală sub amenințarea virusului COVID-19, iar creierul tău a făcut deja aceste calcule pe pilot automat.

Pe de altă parte, este posibil să vrei să scapi nu de frica de a socializa în sine, ci de efectul ei supărător asupra comportamentului, deciziilor și gândirii tale. Frica este o emoție care incomodează, stă ca un ghimpe în coaste și nu te lasă să te bucuri de prea multe lucruri. Ca să scapi de efectul supărător și de eventualele blocaje și limitări pe care ți le impune frica de a socializa după acest an marcat de pandemie, ai putea să te inspiri din cei trei pași de mai jos:

1. Cunoaște-ți frica și ramificațiile ei

Dacă disconfortul pe care ți-l provoacă este prea mare, este posibil să nici nu ajungi cu gândul la miezul fricii tale, căci mecanismele inconștiente de apărare ca negarea, raționalizarea sau reprimarea se activează automat. Dacă ai reușit să prinzi firul roșu al fricii tale, oferă-ți câteva minute din când în când pentru a analiza povestea din spate: s-ar putea să fie vorba despre faptul că nu vrei să te îmbolnăvești tu, despre teama de a-ți îmbolnăvi rudele sau prietenii sau, mai profund, despre tema existențială a morții, pe care fiecare dintre noi o confruntă mult mai des, de când cu știrile despre numărul zilnic de cazuri noi și decese.

2. Vorbește despre frica asta și cu alți oameni

Pe măsură ce vei reuși să pui în cuvinte și să exprimi fațetele complicate și confuze ale fricii de a socializa din nou, vei descoperi că disconfortul devine mai mic. Dacă vei avea curiozitatea și deschiderea să vorbești cu mai multe persoane, de mai multe vârste, despre frica ta și fricile lor, cel mai probabil vei descoperi că frica ta nu e deloc neobișnuită sau anormală, că mulți alți oameni o trăiesc destul de similar cu tine și că, totuși, ea nu trebuie să dicteze întreaga ta viață. Frica devine astfel ceva mai prietenoasă în felul în care o percepi, și poți să te raportezi la ea cu mai multă lejeritate.

3. Informează-te despre măsurile de prevenție și despre efectele pandemiei asupra sănătății mentale a oamenilor

Da, dacă vrei să trăiești mai bine cu frica în sân, trebuie să depui puțin efort de documentare a strategiilor de adaptare care au funcționat / funcționează pentru alți oameni, apoi să încerci să îți ajustezi și tu propriile tale strategii. E important să culegi informații și din surse de specialitate, de la experți și profesioniști în domeniu, nu doar de la apropiați, colegi și vecini, căci aceștia s-ar putea să aibă niște bias-uri de percepție și interpretare. Testează și verifică informațiile pe care îți bazezi deciziile, mai ales că trăim în epoca dezinformării la distanță de un click. Creierul tău se va simți mai în siguranță și mai în control dacă va avea la dispoziție o imagine de ansamblu a situației și va putea să se considere normal, chiar și cu frica asta de socializare încă activă.

Cu siguranță că frica nu va dispărea de tot nici dacă se termină pandemia ca prin minune. Dar până ajungem acolo, e mult loc de auto-cunoaștere și dezvoltare personală – cu pași micuți și timizi sau cu entuziasm mare și avânt de explorator.