De fiecare dată primesc răspunsul: „Pentru că așa spun eu! E prea periculos pentru un copil ca tine!”.

Întrebare:

„Bună, am 14 ani, toată lumea din jurul meu este vaccinată. Mama este de asemenea. Am încercat să discut cu ea despre vaccin și motivele pentru care nu dorește să mă vaccineze, dar de fiecare dată primesc răspunsul: „Pentru că așa spun eu! E prea periculos pentru un copil ca tine. Mai bine faci școala în online, decât să fiu de acord cu acest vaccin netestat!…”

adolescentă anonimă

Bună!

Am primit mesajul tău și îți mulțumesc pentru încredere. Îmi pare rău că discuțiile despre vaccinare se lovesc de acest dead end. Sunt mulți alți adolescenți care trec prin ce treci și tu, așa că pot să ghicesc că întrebarea ta, deși lipsește, se referă la cum poți să depășești acest blocaj în comunicarea cu mama ta. 

Am să încerc să te ajut să-ți pui în cuvinte mai bine trăirile și nevoile, astfel încât să înțeleagă și mama ta la fel de clar mesajul tău. 

Nevoile emoționale universale

Pare că te simți cumva diferită de cei din jur care sunt toți vaccinați, iar asta te face să te simți inconfortabil. Chiar și dacă nu te-ar interesa deloc ieșirile în oraș sau activitățile pe care doar cei cu certificat verde le pot desfășura (dealtfel interese sănătoase pentru vârsta ta), a te simți altfel decât ceilalți e un sentiment destul de neplăcut, căci activează temeri și nesiguranțe pe care oricine le are. Aceste temeri sunt asociate cu nevoile emoționale de bază ale unei persoane: de securizare, de acceptare și de apartenență, iar fără mai multe informații din exterior nu ai cum să-ți satisfaci aceste nevoi. 

O categorie importantă de informații se referă la aspectele medicale (de ex: cât de confortabilă ești tu însăți cu ideea de vaccinare, cât de bine înțelegi felul în care funcționează diferitele tehnologii de vaccin). Pe acestea le poți obține printr-o documentare mai atentă în online. Ai putea porni de la „Ce știm despre vaccinarea copiilor și adolescenților”, un articol plin de link-uri, studii și statistici.

O altă categorie de informații deosebit de importante se referă la justificarea regulilor care îți influențează viața. Cu toții avem nevoie să înțelegem și să putem controla, măcar puțin, ceea ce ni se întâmplă. Este foarte posibil ca suferința ta să vină din faptul că nu înțelegi și nu primești acces la raționamentele, motivele și cauzele care au determinat-o pe mama ta să ia decizia de a nu te vaccina, deși ea personal este vaccinată. Iar acest gen de contradicție, de aparent standard dublu (adesea etichetat greșit ca fiind „ipocrizie”) e mai dureroasă atunci când vine din partea unei figuri de atașament & autoritate, cum sunt părinții. 

Unde se complică lucrurile

În situațiile în care părinții nu explică suficient de detaliat motivele pentru care iau anumite decizii care îi influențează pe copiii lor, adolescenții se pot simți dezorientați, nedreptățiți și dezamăgiți. Asta îi face pe mulți dintre ei să se distanțeze emoțional de părinți și să sufere, chiar dacă uneori nu se vede nimic din exterior. 

Îți recomand să citești și acest răspuns de la o altă întrebare, în care am detaliat un pic mai mult posibilele cauze și raționamente care-i determină pe părinți să-și manifeste iubirea și protectivitatea prin refuzul vaccinării copiilor. Tot acolo găsești și 3 sugestii apropo de cum ai putea aborda subiectul cu mama ta într-un alt fel decât până acum.

Cu toții vrem reguli clare dar…

Din păcate, subiectul vaccinării nu este o problemă în care putem tranșa ce e bine și ce e rău foarte clar, căci toate personajele au dreptate în felul lor. Și copiii, și părinții și-ar putea justifica poziția foarte coerent DACĂ ar sta de vorbă. Dar atunci când oamenii nu reușesc să discute calm și respectuos despre opiniile lor diferite și nu sunt dispuși să negocieze, conflictele de idee se transformă în conflicte personale. „Nu îți înțeleg motivele.” se transformă, sub presiunea temerilor și nesiguranțelor personale, în „Te urăsc (pentru că nu îți înțeleg motivele)”. Iar asta aduce suferință tuturor. 

Te încurajez să mai încerci să te apropii de mama ta și să-ți exprimi mai clar nevoile și așteptările de la relația voastră, dar și aprecierea, recunoștința, iubirea și respectul pentru mama ta. S-ar putea ca, pe fundalul războiului vaccinurilor, niciuna dintre voi să nu se simtă cu adevărat iubită, apreciată, înțeleasă și respectată. Și uneori e nevoie doar de o îmbrățișare și niște cuvinte calde ca să poți să te simți așa din nou.