De ce suntem obligați să ne vaccinăm?

Întrebare:

„De ce suntem obligați să ne vaccinăm?”

adolescent anonim

Salut! 

Și mulțumesc pentru această întrebare atât de simplă, și totuși atât de controversată.

Senzația că ești obligat să te vaccinezi nu e ceva rar în zilele noastre. Mulți oameni s-au speriat atât de tare de informațiile care le-au ajuns la urechi, denaturate și deformate pe modelul telefonul-fără-fir, încât contribuie și ei la răspândirea acestora, fără să depună măcar puțin efort pentru a verifica dacă sunt adevărate sau false. 

Vaccinarea împotriva Covid-19 nu este obligatorie în țara noastră. Deși există câteva categorii profesionale și grupuri sociale cărora vaccinarea le-a fost recomandată cu mai mult aplomb de către autorități (personalul medical și didactic, de exemplu), decizia asupra vaccinării aparține fiecărei persoane în parte, conform legii, iar vaccinarea este un act voluntar pentru toți cetățenii majori ai țării.

Motivele pentru care autoritățile recomandă vaccinarea sunt bazate pe impactul pozitiv al vaccinării în combaterea pandemiei, demonstrat prin studii științifice și calcule statistice. În privința altor boli precum tuberculoza, poliomielita, hepatita sau difteria, statul a prevăzut o schemă de vaccinuri obligatorii și gratuite. În cazul în care există argumente medicale pentru care anumitor copii nu li se recomandă anumite vaccinuri din această schemă, părintele sau reprezentantul legat trebuie să depună o cerere scrisă.

Lucrurile se complică însă atunci când ne gândim la adolescenți și la vaccinarea împotriva Covid-19.

Autoritățile române au lăsat decizia vaccinării minorilor împotriva Covid-19 în responsabilitatea părinților sau tutorilor legali ai minorului, spre deosebire de alte vaccinuri. Legea spune că la centrul de vaccinare și adultul, și minorul trebuie să semneze un formular prin care ambii își oferă consimțământul informat cu privire la vaccinare.

Totuși, nu există o altă metodă prevăzută de autorități pentru a verifica dacă, într-adevăr, minorul este de acord cu vaccinarea sau doar execută o cerință a părinților săi, care au dreptul legal de a lua decizii medicale în numele minorului. În acest caz, este într-adevăr posibil ca minorii să fie obligați să accepte vaccinarea, chiar dacă nu sunt de acord cu ea. Asta se poate întâmpla în două feluri: 

  • Prin diverse metode de convingere care presupun oferirea de informații și reasigurări astfel încât minorul să considere opțiunea vaccinării riscul cel mai mic. De exemplu, prezentarea regulilor și a consecințelor: „Dacă te vaccinezi, vei fi mai protejat și putea merge în locurile unde e necesar certificatul verde.”. 
  • Prin metode de constrângere, șantaj emoțional sau presiune din partea părinților, care uneori condiționează diverse privilegii ale copiilor în funcție de cooperarea lor în anumite domenii. De exemplu, „Dacă nu te vaccinezi, putem să ne îmbolnăvim toți din cauza ta.” sau alte consecințe negative prezentate ca învinovățire sau cu dorința de a produce frică. Aceste metode sunt abuzive și produc efecte secundare negative la adolescenți, precum scăderea încrederii în sine și în părinți, anxietate, nedreptate, furie, neputință etc.

Totuși, din interacțiunile noastre cu tinerii de până acum, am întâlnit mai des genul acesta de argumentare abuzivă emoțional în discursurile celor care se poziționează împotriva vaccinurilor. Mulți dintre ei exagerează riscurile vaccinări – neintenționat de cele mai multe ori – ca urmare a lipsei de informații științifice clare și a fricilor pe care necunoscutul le trezește automat în oameni. De exemplu, „Dacă te vaccinezi îți va fi afectată fertilitatea”, una dintre cele mai răspândite știri false.

Așadar, sper că nu încearcă nimeni să te oblige, cu adevărat, să te vaccinezi. Iar în cazul în care cineva pune presiune pe tine și te face să te simți obligat să te vaccinezi, te încurajez să-ți exprimi disconfortul și să-i ceri acelei persoane să-ți respecte dreptul de a decide pentru propria ta persoană. 

În cazul în care ești încă minor, explică-le părinților sau tutorilor tăi care sunt motivele pentru care nu dorești să te vaccinezi și încercați să găsiți împreună o cale de mijloc. Pentru asta, te poți inspira din recomandările ghidului de conversație cu 10 pași pentru o discuție sănătoasă despre vaccinare. De asemenea, ai putea să citești și să le trimiți și lor „Ce știm despre vaccinarea copiilor și adolescenților”, un material jurnalistic serios, cu multe link-uri către studii și cercetări pe tema asta, ca să vă puneți la curent cu ultimele informații științifice pe subiectul vaccinării.